Fasciniraj me...

Fasciniraj me...

Izložba šešira i fascinatora ateljea „Blackbirdfield“

28. decembar 2021. - 28. januar 2022.

Fasciniraj me...
Izložba šešira i fascinatora ateljea „Blackbirdfield“

Svečano otvaranje izložbe: utorak, 28. decembar u 18 časova
Na otvaranju izložbe govoriće Biljana Jotić, v.d. direktorka Muzeja primenjene umetnosti.

Autori izložbe: Dragan i Milosava Smiljanić

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

 

U okviru stalne postavke, galerija „Inkiostri“ na drugom spratu, Muzej primenjene umetnosti organizuje autorsku izložbu ručno izrađenih fascinatora i šešira ateljea Blackbirdfield.

Modni brend „Blackbirdfield“ stvoren je u Beogradu od strane Milosave i Dragana Smiljanića. Kolekcije brenda „Blackbirdfield“ sastoje se od ručno izrađenih šešira, toka, koktel šešira, prigodnih fascinatora, ali i ukrasne ornamentike glave.

Izložba „Fasciniraj me…” sastoji se od 12 unikatnih šešira, fascinatora i oglavlja. Pod nazivom fascinator označava se lagani prekrivač glave, sličan šalu, izrađen najčešće od čipke, vune ili perja i kao modni detalj može da zameni šešir koji se nosi u pojedinim svečanim, ali i tradicionalnim prilikama. U današnje vreme fascinator je modni detalj koji je pronašao svoje mesto u ženskom odevanju širom sveta.

Jedan od ciljeva modnog brenda „Blackbirdfield“ je stvaranje unikatnog, sofisticiranog i jasno prepoznatljivog modnog detalja za glavu koji se temelji kako na tradicionalnim tako na i savremenim tehnikama izrade uz upotrebu različitih materijala od konvencionalnih šeširdžijskih do modernih i recikliranih materijala. Neprestana unija starog i novog u sferi dizajniranja, isključivo ručnom izradom, koristi se za stvaranje klasičnih, savremenih, ali i skulpturalnih oblika i proporcija sa upečatljivom „Blackbirdfield“ estetikom.

Modni atelje „Blackbirdfield“ je ostvario saradnju sa mnogobrojnim vrhunskim modnim dizajnerima, učestvujući kako na Serbian Fashion Week-u, tako i na Beogradskoj nedelji mode i na pistama Serbia Fashion Selection-a i pojedini izloženi fascinatori su deo te saradnje. Pored domaćih i modnih manifestacija u okruženju „Blackbirdfield“ je bio deo Paris Fashion Week-a, New York Fashion Week-a, Poland Fashion Week-a, Berlin Alternative Fashion Week-a, Shanghai Fashion Week-a i China Harbin Fashion Week-a. U okviru izložbe “Fasciniraj me…” odevni predmeti su sa dizajnerskim potpisom renomiranog kreatora gdin-a Zvonka Markovića.

Izbor radova