Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor

Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor

29. avgust - 25. septembar 2019.

Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor

Svečano otvaranje: četvrtak, 29. avgust 2019. u 19 sati u Muzeju primenjene umetnosti

Stručno vođenje kroz izložbu: četvrtak 19. septembar u 18 sati u Muzeju primenjene umetnosti

Autori izložbe: Jelena Perać, Vladimir Tomić i Dejan Vukelić

Organizatori izložbe: Muzej primenjene umetnosti i Muzej grada Beograda

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Muzej grada Beograda priređuju, kao zajednički projekat, izložbu Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor, čiji su autori MA Dejan Vukelić, istoričar umetnosti, mr Jelena Perać, kustos-muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti i Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Stari konak je oko 1840. godine, kao svoju porodičnu kuću podigao ustavobranitelj Stojan Simić. Knez Aleksanar Karađorđević je ovo zdanje 1845. učinio vladarskim rezidencijalnim objektom, a tu namenu ono će zadržati i pod vladarima iz dinastije Obrenović. Nakon dinastičkog prevrata u Srbiji, zdanje je porušeno u avgustu 1904. godine. Istorijat Starog konaka, s fokusom na poslednji period njegovog postojanja, na izložbi je predstavljen fotografijama dvorskih enterijera i upotrebno-dekorativnih predmeta koji su ih oblikovali, a koje se danas čuvaju u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja grada Beograda i Zavičajnog odeljenja Biblioteke grada Beograda. Budući da je Stari konak porušen, a najveći deo predmeta nakon toga otuđen putem aukcijskih prodaja, fotografije s kraja XIX i početka XX veka, čiji su autori Milan Jovanović i Ljubiša Đonić, predstavljaju jedini vizuelni trag o izgledu i sadržaju ovog zdanja i, ujedno, najvalidnije svedočanstvo njegove istorijske prisutnosti.

Pored 64 fotografije, izloženi su i originalni predmeti iz Starog konaka kojima je do danas sačuvan trag –  delovi salona kralja Aleksandra Obrenovića, koji se čuvaju u manastiru Vraćevšnici, a koji se ovom prilikom ekskluzivno predstavljaju prestoničkoj publici, i srebrna žardinijera kralja Milana, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije. Poseban kuriozitet predstavljaju dva predmeta koja upućuju na tragičnu završnicu poslednjeg vladarskog para iz dinastije Obrenović, a koja se odigrala u ovom zdanju –  ključ od prostorije u kojoj su se krili, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije, i zavesa s tragovima krvi kralja Aleksandra i kraljice Drage, iz kolekcije Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Namera dve institucije je da premijernim izlaganjem i publikovanjem fotografija, kao i retkih sačuvanih predmeta vezanih za Stari konak, ukažu na nestale, zaboravljene i otuđene delove naše pokretne i nepokretne baštine, i da skrenu pažnju stručne i šire javnosti na ova ključna  pitanja zaštite i čuvanja kulturnog nasleđa.

Izbor radova

Stari konak

razglednica, 1903.

Sala za ministarske sednice u Starom konaku

Milan Jovanović, fotografija, 1893.

Arapski salon u Starom konaku

Ljubiša Đonić (Milan Jovanović ?), fotografija, 1890–1900.

Salon u Starom konaku

Ljubiša Đonić (Milan Jovanović ?), fotografija, 1890–1900.

Pisaći sto kralja Milana, deo salona kralja Aleksandra Obrenovića

Ljubiša Đonić, fotografija, 1904–1905.

Kanabe, deo salona kralja Aleksandra Obrenovića

Ljubiša Đonić, fotografija, 1904–1905.

Vaza

Ljubiša Đonić, fotografija, 1904–1905.

Srebrna žardinijera kralja Milana Obrenovića

Ljubiša Đonić, fotografija, 1904–1905.

Kanabe, deo salona kralja Aleksandra Obrenovića

izrada: Viktor Emon i radionica, 1900.

Zavesa iz Starog konaka

XIX vek

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović