53. дечји октобарски салон
„Бајке - било једном...“

42. дечји октобарски салон

ДЕЦА ДИЗАЈНИРАЈУ ЗА ДЕЧЈИ ОКОБАРСКИ САЛОН

18. oktobar - 18. novembar 2007.

Како би охрабрили педагоге из различитих средина и са различитим искуством да прихвате дизајн као природни део њиховог рада, овогодишњи 42. дечји октобарски салон позвао је педагоге и ђаке да се позабаве дизајном. Први задатак је био Логотип и наслов. Који би то био најбољи знак, симбол за ЛОГО Дечјег октобарског салона? Предлог да деца осмисле Музејску маскоту која би им приближила свет музеја - лик, фигуру, биће, модел, лутку: Музејка и Музејку, био је други задатак. Дизајн продуката за музејску радњу, намењених за најмлађе био је трећи задатак – поклони, честитке, албуми, привесци, рамови за фотографије слике и огледала, јастучићи, ''откачени'' поклони и сл. Поред предложене теме-задатка и ове године прихваћени су и сви други слободни спонтани дечји радови независно од тематике дизајна.

Овде је музеј допринео, јер често изванредан дизајн произилази из комбинације традиције и обнове. Програмом је обухваћено више области, графички дизајн, продукт дизајн, модни дизајн. На посебан начин исказује се имагинација деце да у дизајну комбинују елементе фантазије и рационалности. Ђаци су били у стању да креирају нове продукте уневши безазлену, веселу перспективу у визуелну пројекцију својих замисли. Начинивши читаво мало богатство, вашар разноврсних слика, објеката и предмета експонати изложбе нуде уживање у ситницама, малим радостима, које нас подсећају на вредност лепих манира, пажње и љубави за децу и људе како би у својој околини остварили још бољи начин уживања у животу.

Поред школа и дечјих установа из Београда и градова и места у унутрашњости Србије, са Косова и Црне Горе на овогодишњем Дечјем октобарском салону учествју и инострани излагачи - Деца из Француске школе у Београду, као деца из Италије.

Кустос изложбе: Ангелина Фолгић Корјак, музејски саветник