47. дечји октобарски салон
Београд град културе - дечја уметничка атракција

47. дечји октобарски салон
4 - 27. oktobar 2012.

Београд град културе - дечја уметничка атракција

Свечано отварање: четвртак, 4. октобар 2012. у 18 часова.
Изложбу ће отворити Рада Ђуричин, драмска уметница.
Музички програм: Хор "Деца са Месеца" из Дома за децу и омладину "Вера Радивојевић", Бела Црква.
Додела диплома и награда: четвртак, 25. октобар 2012. у 18 часова.

Кустоси изложбе Одсека едукације Музеја примењене уметности: Ангелина Фолгић Корјак, музејска саветница и Јелена Кнежевић, кустос.
Организатор: Музеј примењене уметности

Овогодишња изложба 47. дечјег октобарског салона посвећена је теми под називом Београд, град културе – дечја уметничка атракција. Музеј примењене уметности на овај начин жели да подстакне децу и младе да у свом граду разумеју и поштују богатство историје и уметничких споменика у којима се налази велико наслеђе културне баштине, да упознавају оно што је за генерације које су живеле пре њих било незаборавно искуство, да на мапи Београда исцртају своје виђење града у коме одрастају и да пронађу обележја по којима се он разликује од других метропола на свету.

Алекса Недељковић, VII разред
Мост на Ади, фотографија
О.Ш. Франце Прешерн, Београд

У новије доба Београд се мењао и обнављао своју слику и изглед престонице чија је пребогата историја описана пером путописаца и песника, бојом и потезом сликара и графичара. Желели смо да млади откривајући слику и причу о Београду открију позната места и делове престоног града које имају симболичан значај, пулсирају енергијом и ритмом чинећи богатство савременог живота, где се током сезоне одигравају бројне културне манифестације, фестивали, спортска надметања, музички догађаји. Посебно је важно да у овом процесу, стварајући радове за изложбу, деца и млади развијају свест о припадности културном идентитету, који је познат као пријатељска и културна атмосфера Београда, као и да у свом граду пронађу и идентификују сопствено искуство с појединим природним, географским, културним и уметничким атракцијама.

Лариса Ристић, VII разред
Олуја на Калемегдану, фотографија
О.Ш. Франце Прешерн, Београд

Бројне представе које су деца креирала везане су управо за најпознатије делове Београда попут Калемегдана, Ташмајдана, зграде Београђанке, и незаобилазне београдске панораме, споменик Победнику, споменик кнезу Михаилу, аеродром, авалски торањ, нови мост на Ади, Цркву Светог Саве, Саборну цркву. Велики број радова приспелих на конкурс омогућио је селекторима да се определе за најуспелија решења и награде најбоље.