48. дечји октобарски салон
Деца су извор живота

48. дечји октобарски салон
Деца су извор живота
4 - 24. oktobar 2013.

Радионице Марчеле Бранкафорте, илустраторке из Италије

У организацији Италијанског института за културу у Београду и Музеја примењене уметности, Београд, италијанска илустраторка Марчела Бранкафорте (Marcella Brancaforte) ће одржати радионице за децу узраста од 5 до 15 година. На првој радионици (9. октобра 2013.) представиће се технике илустрације, нарације и ликовног представљања, док ће се на другој (10. октобра 2013.) учесници упознати са комбинованим техникама попут колажа, калиграфије, сликања на фотокопијама и цртежима заснованим на исечцима фотографија.

Радионица илустрације бајке
“ЛЕПОТИЦА СА ЗЛАТНОМ ЗВЕЗДОМ”

Датум и време одржавања радионице:
9. октобар 2013. у 10:30 часова
9. октобар 2013. у 14:00 часова
9. октобар 2013. у 16:00 часова

“Лепотица са златном звездом” је прича коју је у 19. веку на Сицилији забележио палермитански етноантрополог Ћузепе Питре.То је бајка о сиромашном али храбром дечаку, који одлучује да ослободи зачарану лепотицу са златном звездом како би на крају задобио и њену љубав. Оно што не полази за руком ниједном принцу, краљу или маркизу, постиже Пепи који успева да савлада многа искушења и да љубављу крунише свој сан. Године 2007. Марчела Бранкафорте је илустровала овај текст објављен у збирци издавачке куће Едитриче Ариана, коју је приредио проф. Ливио Сосие и чију нову верзију је написао Карло Карзан. Књига је учествовала у селекцији за Андерсенову награду, где је као финалиста добила ласкаво признање критике и публике.

Учесници радионице ће израдити илустровани пано попут оних које су употребљавали древни сицилијански улични певачи, користећи једноставне материјале: маказе, уљане пастеле, рециклирани папир и картон, помоћу којих ће у живим бојама представити једну древну али још увек актуелну бајку.

Фотографије са радионице

Радионица
ЛАБОРАТОРИЈА ИЛУСТРАЦИЈЕ - причати у сликама
Тема: ПОРОДИЧНИ ДНЕВНИК

Датум и време одржавања радионице:
10. октобар 2013. у 10:30 часова
10. октобар 2013. у 14:00 часова
10. октобар 2013. у 16:00 часова

Фотографије са радионице

Координатори радионице у Музеју: Ангелина Фолгић Корјак, Јелена Кнежевић