ODSECI SA ZBIRKAMA . . ODSEK ZA ARHITEKTURU, URBANIZAM I ARHITEKTONSKI DIZAJN
kuća/atelje vajara mrđana bajića
hotel townhouse 27 u ul. maršala birjuzova 56 i topličin venac 27 u beogradu
objekat socijalnog stanovanja u novom naselju u valjevu
niz porodičnih kuća u beogradu
palata sportova pionir, beograd
poslovni objekat "anex", resavska br. 23 u beogradu
supermarket koncept radnja u višnjićevoj ul. 10 u beogradu
arhitrktura postavke u muzeju "25 maj" na 49 oktobraskom salonu
noćni klub "the tube" u siminoj ulici 21 u beogradu
projekat hotela u bulevaru kralja aleksandra u beogradu
poslovni objekat textil u užicu
pravoslavni hram rođenja presvete bogorodice

legat branka maksimovića
ODSEK ZA ARHITEKTURU, URBANIZAM I ARHITEKTONSKI DIZAJN

Odsek vodi mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos - muzejski savetnik

Odsek za arhitekturu, urbanizam i arhitektonski dizajn Muzeja primenjene umetnosti osnovan je 1974. Bavi se istoriografijom i teorijom arhitekture i arhitektonskog dizajna XX veka, fokusirajući srpsku arhitekturu. Odsek dokumentuje, istražuje, proučava i izlaže dela iz oblasti arhitekture, urbanizma i arhitektonskog dizajna, sa ciljem da široki spektar formi i sadržaja savremene arhitekture predstavi kroz izložbe poznatih i manje poznatih arhitekata, pojava i pravaca. Planski realizuje programske edukativne serijale o problemskim temama iz istoriografije, teorije arhitekture i dizajna ili svakodnevne prakse, kao i razgovore o arhitekturi, intervjue sa arhitektima, događaje - performanse. Odsek sarađuje i komunicira sa brojnim srodnim institucijama i asocijacijama u zemlji i svetu. Poseban akcenat je na uspostavljanju interakcije između publike, arhitekata, investitora, elitne i popularne kulture.

Salon arhitekture:

Odsek organizuje Salon arhitekture, godišnju izložbu savremene srpske arhitekture, koji se u kontinuitetu održava od 1974. Do sada je održano 32 Salona. Velika nagrada - Grand Prix Salona arhitekture je jedna od najprestižnijih nagrada u karijeri svakog arhitekte dobitnika. Pogledajte 36. salon arhitekture, 2014.

Legati:

Odsek čuva dva legata: Legat arhitekte Miladina Prljevića (1900-1973), zaostavštinu je poklonila arh. Vera Tošić, ćerka M. Prljevića, 1981. Legat profesora dr Branka Maksimovića (1900-1988), arhitekte, člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Zaostavštinu je poklonila Nada Pešić Maksimović, supruga B. Maksimovića, 1994.