ODSECI SA ZBIRKAMA . . ODSEK ZA TEKSTIL I KOSTIM . . 3 / 10

Ćilim

Srbija, Pirot, 1886. godina

Darinka Petković

osnova i potka – vuna; klečanje

190 x 137 cm

MPU inv. br. 17338

Pored zbirke orijentalnih tepiha i ćilima u Muzeju primenjene umetnosti postoji i vredna zbirka pirotskih ćilima, koja broji oko 120 primeraka. Sačuvani ćilimi potiču od kraja XVIII do polovine XX veka, a nastali su u jugoistočnoj Srbiji, u Pirotu, najznačajnijem centru ćilimarstva na Balkanu.

Smešten na glavnom putu koji je nekada spajao zapadnu i srednju Evropu sa Carigradom, Pirot je bio naseljen mnogonacionalnim stanovništvom, a pored slovenskog naziva „Pirot“ u literaturi nalazimo i turski naziv „Şarköy“ (u prevodu: ni selo ni grad). Izvanredni primerci pirotskih ćilima čuvaju se u našoj zemlji, ali i u Bugarskoj, Turskoj i mnogim kolekcijama širom sveta. U inostranoj literaturi često se spominju kao trakijski, bugarski ili šarkoj ćilimi.

Za tkanje ćilima, kako za osnovu tako i za potku, korišćena je fino, tanko upredena i vrlo kvalitetna vuna. Posebno je značajan visok nivo obrade, tehnički besprekorno izveden, na vertikalnom razboju, karakterističnom tehnikom klečanja, pri čemu su lice i naličje tkanja jednaki.

Jedna od glavnih odlika pirotskih ćilima su prostudirani koloristički efekti, postignuti izborom i rasporedom boja. Biljne boje su tek početkom XX veka zamenjene anilinskim. Izborom i rasporedom najraznovrsnijih ornamenata, kao i boja, čak i na srodno koncipiranim primercima, potvrđuje se originalnost svakog pojedinačnog primerka.

Svakako da je izuzetno vredan primerak u zbirci upravo ćilim sa motivom „venci od devet kubeta“ koji ima posvetu kome je namenjen i ko ga je tkao. Na vidnom mestu utkan je natpis štampanim ćiriličkim slovima: „ЗА УСПОМЕН СНАЈИДАНИЦИ 18 МАЈА 86.г. Д.П..“ Inicijali D. P. početna su slova tkalje Darinke Petković (1868–1932), sestre trgovca Koste Petkovića iz Pirota, koja je ovaj ćilim otkala na dar svojoj snahi Danici.