. : BIBLIOTEKA : .

Biblioteka

Biblioteku vode Andrijana Ristić, viši bibliotekar i Marijana Petrović, knjižničar

Biblioteka Muzeja primenjene umetnosti ima oko 20.000 knjiga i 960 naslova domaće i inostrane periodike. Korisnicima su na raspolaganju abecedni, autorski i predmetni katalog, kao i čitaonica. Bibliotečka građa obuhvata monografske i serijske publikacije iz svih oblasti primenjene umetnosti i srodnih grana, te publikacije iz teorije primenjenih umetnosti.

Biblioteka je otvorena za članove utorkom, sredom i četvrtkom od 10 do 15 časova. Korišćenje biblioteke je besplatno.

IZDAVAČKA DELATNOST

Od osnivanja 1950. godine, Muzej primenjene umetnosti ima sopstvenu izdavačku delatnost, koja obuhvata preko 400 izdanja svrstanih u različite kategorije. Najznačajnije su:

•  vodiči

•  katalozi svih izložbi u Muzeju

•  Zbornik Muzeja primenjene umetnosti

•  Istorija primenjene umetnosti kod Srba I

Najveći deo izdavačke delatnosti predstavlja tekuća produkcija koja prati sve izložbe kojima je Muzej bio organizator i suorganizator. Posebna i tematska izdanja publikuju i predstavljaju dela i autore iz oblasti primenjene umetnosti, kao i teme koje su u određenom periodu uticale na kulturnu i umetničku klimu u našoj sredini. Na isti način, Muzej je preuzimao ulogu suizdavača i izdavača kad je reč o stranim delima i autorima. Posebno značajna izdanja integralno se prevode i izdaju dvojezično ili višejezično. Izdavačku delatnost vode redakcija i uređivački odbor.

Od 2002. godine, Muzej primenjene umetnosti izdaje reprinte značajnih publikacija, kao što su Almanah Nemoguće , iz 1930. godine, i tri broja časopisa Nadrealizam danas i ovde , iz 1931. i 1932. godine.

Izdanja Muzeja primenjene umetnosti namenjena su kako stručnim krugovima tako i široj čitalačkoj publici, i mogu se za sada kupiti u Muzeju primenjene umetnosti i u knjižari “Plato”, po veoma povoljnim cenama.