< < < NAZAD

Izložba, promocija knjige, razgovor

DOBROVIĆ U DUBROVNIKU
Izložba autorskih fotografija Volfganga Talera iz knjige Dobrović u Dubrovniku

22. februar – 15. mart 2017.

Sreda, 22. februar u 18 časova

Otvaranje izložbe, promocija knjige Dobrović u Dubrovniku i razgovor sa autorima Krunoslavom Ivanišinom, Volfgangom Talerom i Ljiljanom Blagojević.

Moderator razgovora je Snežana Ristić.

Kustos izložbe: Ljiljana Miletić Abramović, muzejski savetnik i v.d. direktor MPU.

Izvor: Muzej primenjene umetnosti.

O izložbi

Izložba Dobrović u Dubrovniku organizovana je u Muzeju primenjene umetnosti povodom obeležavanja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti arhitekte Nikole Dobrovića (12. 2. 1897 – 11. 1. 1967), jednog od najznačajnijih arhitekata srpske i jugoslovenske arhitekture XX veka. Na izložbi će biti predstavljen opus Nikole Dobrovića nastao u Dubrovniku u periodu 1934 –1943. Reč je o takozvanom dubrovačkom periodu N. Dobrovića, o nizu objekata izgrađenih na dubrovačkoj rivijeri koji su označili prodor modernizma u ovom delu Jadranske obale. Reč je o hotelu „Grand” na Lopudu, vili „Rusalka”, vili „Adonis”, vili u Srebrenom, vili „Vesna” na Lopudu, vili u zatonu kraj Dubrovnika, regulaciji gradskog područja „Ploče” i adaptaciji „Divone” u Dubrovniku.

Sama izložba bazirana je na fotografijama, crtežima i dokumentarnom materijalu koji je nastao tokom rada na pripremi knjige istoimenog naslova Dobrović u Dubrovniku tima autora, Krunoslav Ivanišin, Volfgang Taler (Wolfgang Thaler) i Ljiljana Blagojević, okupljenih na realizaciji ovog važnog poduhvata. Konkretno, na izložbi će biti izloženo 35 autorskih fotografija Volfganga Talera iz knjige Dobrović u Dubrovniku.

Izložba i razgovor o knjizi su omaž, označavanje i podsećanje na Nikolu Dobrovića, njegovu ličnost, njegovo delovanje i na samo njegovo delo. Podsećanje na neizmeran Dobrovićev doprinos u formiranju i utemeljenju srpske i jugoslovenske moderne arhitekture kao i na njegov harizmatični profesorski uticaj u formiranju generacija srpskih arhitekata.

Izložbom Dobrović u Dubrovniku Muzej primenjene umetnosti najavljuje i ovogodišnji Salon arhitekture, svoju tradicionalnu manifestaciju posvećenu arhitekturi (od 1974), u okviru čijeg Pratećeg programa će takođe biti organizovan poseban temat posvećen obeležavanju godišnjica arhitekte Nikole Dobrovića.

Izbor radova
Hotel Grand, Lopud
(foto Volfgang Taler, 2010)
Hotel Grand, Lopud
(foto Volfgang Taler, 2010)
Vila Adonis, Dubrovnik
(foto Volfgang Taler, 2010)
Vila Adonis, Dubrovnik
(foto Volfgang Taler, 2010)
Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović