< < < NAZAD

Izložba

„Osamice za poneti“

10 - 17. mart 2017.

Svečano otvaranje sa dodelom nagrada:
petak, 10. mart 2017. u 18h

Organizatori:
Tehnička škola „Drvo art“, Beograd i Muzej primenjene umetnosti

O izložbi

„Osamice za poneti“ je tema najnovije, devete po redu međunarodne Kreativne radionice „Dizajn igralište – Design Playground“ Tehničke škole „Drvo art“. Iza ovog neobičnog naziva kriju se proizvodi koji služe za zvučnu izolaciju u javnom i radnom prostoru.

Osim škole domaćina, na Radionici učestvuju srednjoškolci iz njihovih partnerskih škola iz EU i Škola za dizajn iz Beograda. Radionica se održava u prostorijama Škole u periodu od 6. do 10. marta 2017. godine. U toku Radionice, učenici pod mentorstvom nastavnika prave prototipove „osamica“. Ovoga puta, učesnici radionice će se oprobati u kombinovanju tradicionalnih i novih materijala, tj. drveta i rauvolet traka.

Privatnost, akustička regulacija i smanjenje buke u javnim prostorijama i radnom okruženju su najizazovnije teme savremenog dizajna što je bio razlog da škola organizator postavi tako složen zadatak pred učesnike ove kreativne radionice. Prvog dana, učesnici su predstavili svoje idejne projekte a do kraja nedelje radiće na izradi prototipova „osamica“ za koje su našli inspiraciju u starim govornicama, školjkama, lalama, geometrijskim oblicima, simbolima društvenih mreža... pa čak i u opasnim životinjama poput kobre. Upijanju zvuka doprinosi materijal poznat kao rauvolet trake pravljene od specijalne vrste plastike sa perforacijom po celoj površini koje u svojim komorama sadrže fiber materijal za upijanje zvuka. Na našem tržištu su veoma malo korišćene, a za ovu priliku ih donirala nemačka kompanija Rehau sa kojom Škola sarađuje već četiri godine.

Završnica ove radionice je zajednička izložba, koja se priređuje u prostoru Galerije „Žad“ MPU. Muzej primenjene umetnosti je jedna od institucija koja već godinama pruža podršku Školi za realizaciju ovog kreativnog i inovativnog edukativnog programa.