< < < NAZAD

Izložba Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a

TISO 06

20. decembar 2017 – 20. januar 2018.

Svečano otvaranje: sreda, 20. decembar 2017. u 19:00

Realizatori izložbe: Snežana Pešić Rančić, Slađana Milojević i Evica Milovanov Penezić

Organizatori: Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije i Muzej primenjene umetnosti

O izložbi

Muzej primenjene umetnosti otvorio je širom svoje galerije za šestu po redu izložbu TISO (Sekcija tekstila i savremenog odevanja), ULUPUDS-a (Udručenja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije), koja traje dvadeset i četiri godine. Ova izložba objedinjuje najznačajnija ostvarenja članova Sekcije tekstila i savremenog odevanja iz oblasti mode, tekstila i aksesoara. Propozicije izložbe nalažu da mogu da budu izloženi radovi nastali u predhodne četiri godine. Savet izložbe odabrao je 39 izlagača koji će se predstaviti sa oko 60 radova.

Značaj postavke leži u raznorodnosti eksponata u svakom smislu; zastupljeni su različiti materijali (koža, pamuk, vuna, svila, reciklirani materijali, drvo, metal...) i tehnike (tradicionalne i moderne). Predstavljene su tapiserije klečanog tkanja od kučine, zatim kompjuterizovane etno šare tepiha, video radovi, instalacije, kaputi i haljine geometrijskih oblika, nakit od reciklažnih delova, rukavice, paravani, cipele, tašne…

Maja Škaljac, u katalogu izložbe, istakla je da iz godine u godinu izložba pomera granice ove grane primenjene umetnosti i šalje poruku da se naši umetnici po inovativnim idejama, uspešnim realizacijama i majstorskom izvedbenom nalaze na istoj visokoj lestvici savremene umetničke scene, kao i najcenjeniji svetski autori iz ove oblasti.

Heterogenost izloženih eksponata, veliki broj zainteresovanih izlagača različitih autorskih rukopisa, senzibiliteta i generacija, publika koja sa nestrpljenjem iščekuje najnovija dostignuća na polju unikatnog modnog, dekorativnog i eksperimentalnog tekstila su dovoljno jaki argumenti da ova izložba nastavi svoj život i u narednim decenijama.

Izbor radova
Aleksandra Bogićević
Aleksandra Bogićević
Arpad Pulai
Arpad Pulai
Dejana Momčilović
Dejana Momčilović
Dijana Macura
Dijana Macura
Divna Milivojević
Divna Milivojević
Ljiljana Majkić
Ljiljana Majkić
Maja Gecić
Maja Gecić
Miloš Sarić
Miloš Sarić
Slađana Milojević
Slađana Milojević
Snežana Krejić
Snežana Krejić
Zlatko Cvetković
Zlatko Cvetković