*< < < NAZAD

Izložba

Pokretne slike - otvara se KAWAII! dijalog sa maštom
MAJUKO KANAZAVA – japanska medijska umetnica

28. februar – 7. mart 2018.

Svečano otvaranje: sreda, 28. februar 2018. godine u 18:00

Predavanje umetnice: sreda, 28. februar 2018. godine u 18:30

Organizatori: Ambasada Japana i Muzej primenjene umetnosti

Pokretne slike - otvara se KAWAII! dijalog sa maštom

Majuko Kanazava je japanska umetnica koja ručno oslikava slikovnice, u svom radu koristi animaciju i visoku tehnologiju. Njen način razmišljanja nosi specifičan japanski odnos prema prirodi, četiri godišnja doba i “kawaii”, koji pronalazi u biljnom i životinjskom svetu. Kroz nekoliko interaktivnih radova, ova japanska medijska umetnica predstaviće svoj rad, dok će svojom prezentacijom o japanskoj topografiji, koja je posmatrana kroz bogastvo i autentičnost Istočne Evrope, pokušati da jasno ukaže na naše sličnosti i razlike.

Izbor radova

Rad „Promenljivi početak (うつろいいろは)“ predstavljen je u japanskom gradu Funabaši, u Andersen parku, Ćiba prefektura. To je eksponat veličine 50 metara (40% originalne veličine) koji predstavlja četiri godišnja doba hrama Daiku. Četiri godišnja doba prikazana su kroz četiri pozornice, gde učesnici prate instrukcije dok se njihovi pokreti oslikavaju na ekranu. Imaju priliku da vide kako im iz dlana cveta cveće ili kako se pretvaraju u životinje. Kanazava kaže: „Iskustvo sa prirodom koje steknemo kao deca često zaboravljamo kad porastemo, ali se ono nalazi zabeleženo negde u našim sećanjima.“ Svrha ovog eksponata je da ljudima smeštenim u gradskim kancelarijama, daleko od prirode, omogući da stimulišu čula, i iskuse spokojstvo spajanja sa prirodom.

Rad „Gnezdo (巣)“ prikazan je na naučnom institutu grada Ćiba. Gnezdo, prečnika metar, izrađeno od piljevine, mračno je i maglovito. Unutra se nalazi plava ptičica koja se krilima opire snažnom vetru. Kada pružite ruku, ta plava ptičica, opušta krila na vašem dlanu i kljuca vam prste. Ova plava ptičica je deo animacije, a sam osećaj kljucanja potiče od čina proturanja ruke kroz gnezdo, dok magla koja se diže unutar gnezda i njen miris bude maštu koju naša čula razvijaju unutar uma. Umetnica Kanazava kaže: „Da biste pokrenuli svoju maštu neophodno je da prema predmetu pažnje osetite empatiju. „Kawaii“ je po mom mišljenju najbolji koncept za iskustvo empatije. „Kawaii“, kao sitna i kratkotrajna stvar, deo je japanske autentične esencije, japanskog osećaja za prirodu i duhovnost. Ja želim da koristim takav „kawaii“ i omogućim svojim gledaocima da se stope s njim.