НА СТАКЛЕНОМ ПУТУ: УМЕТНОСТ СТАКЛА И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА У СРБИЈИ  (1850-1950)

НА СТАКЛЕНОМ ПУТУ: УМЕТНОСТ СТАКЛА И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА У СРБИЈИ (1850-1950)


Студијска изложба

08. новембар 2022. - 14. јануар 2023.

НА СТАКЛЕНОМ ПУТУ: УМЕТНОСТ СТАКЛА И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА У СРБИЈИ (1850-1950)

Свечано отварање изложбе: уторак, 8. новембар 2022. године, у 19 часова

Кустоскиња изложбе: Биљана Црвенковић, виши кустос Музеја примењене уметности

Организатор: Музеј примењене уметности, Београд

 

Поводом обележавања Дана музеја примењене уметности и Међународне године стакла, проглашене и подржане од стране Уједињених нација,  8. новембра 2022, у 19 часова, Музеј примењене уметности свечано отвара изложбу ,,На стакленом путу: Уметност стакла и репрезентација у Србији 1850-1950.“ ауторке Биљане Црвенковић, вишег кустоса Музеја.

Ова репрезентативна изложба обухвата период од једног века кроз који се прати утемељење индустријализације стакла и улоге обликованог стакла као важног дела модернизацијских процеса  српског друштва. Користећи савремени приступ у представљању садржаја, у тежњи да се посетиоцима приближи фрагилност материјала, као и значајан део нашег наслеђа, акценат поставке је на опозитима који додатно увлаче посетиоца у историју националне производње стакла, пратећи његов имагинарни стаклени пут. Улога обликованог стакла се прати кроз различите културне моделе кроз које се ишчитавају националне, државне и личне тежње појединаца.

Изложба се састоји од 130 експоната и пратећег материјала Музеја примењене уметности, Завичајног музеја Јагодина, Завичајног музеја Параћин, Народног музеја Кикинда, Етнографског музеја и других институција који илуструју производњу најзначајнијих фабрика 19. и прве половине 20. века са територије Србије. Публици ће по први пут, у овом формату, бити представљени најзначајнији предмети који одсликавају грађанску културу свакодневице, маркирају статус и идентитет појединаца и ширих културних кругова наших простора од средине 19. века до средине 20. века.

Један од примарних циљева изложбе је да на једном месту представи све најзначајније сачуване колекције стакла у Србији, а то су: династички и државни сервиси из фондаова Историјског музеја Србије, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Музеја у Смедереву и Задужбине краља Петра I на Опленцу. Куриозитет изложбе су предмети из репрезентативних објеката Србије: Виле „Златни брег“ у Смедереву, Дворског комплекса на Дедињу, који ће по први пут бити доступни јавности.

Изложбу прати репрезентативан студијски каталог.

Ауторска изложба стакла Вељка Зејака „Нуклеус“ је прва изложба у низу којом започињемо пратећи програм целе манифестације.

Пратећи програм се састоји од изложбеног, предавачког и радионичког сегмента. Један део посвећен је гостујућим изложбама о савременим кретањима у уметности стакла, а други чине предавања о улози стакла иностраних стручњака којим се акцентује међународна сарадња у Међународној години. Ови програми се одржавају у Музеју примењене уметности, док ће се посебно осмишљен радионички програм одиграти у Музеју науке и технике у Београду.

Пратећи програм изложбе осмишљен је са циљем да се у јавности иницирају питања савремене уметности и наслеђа стакла, улоге стакларства у друштву, и покушај перципирања будућности развоја уметности стакла у Србији и региону.

ИЗБОР РАДОВА

Чаша са грбом Кнежевине Србије

Аустријско царство, око 1860.
двослојно ливено стакло, црвена лазура, брушење, гравирање
висина 12,7 cm
МПУ, инв. бр. 5096

Туристички бокалчић

Краљевина Србија, 1882–1896
Јагодина, Фабрика стакла Нацко Јанковић и син
плаво пресовано стакло
висина 8,5 cm
МПУ, инв. бр. 21056

Пехар-ваза

Аустроугарска монархија, Беч, последња трећина 19. века
дувано стакло у калупу, гравирање
висина 17 cm
Управа за заједничке послове републичких органа, вила Златни брег

Сервис за пиће из двора Александра I Обреновића

Аустроугарска монархија, крај 19. века
Прва мађарска фабрика стакла (Első magyar üveggyár)
дувано у калупу, брушено кристално стакло, посребрење
МПУ, инв. бр. 5067

Сет са свећњацима и посудом за слаткише

Италија, Венеција (?), око 1900.
декорација: према мануфактури Салвијати (Salviati) извео Мозер (Moser)
плаво, дувано стакло; сликано, емајл, боје, златна паста
свећњаци: висина 33 cm
посуда за слаткише: висина 20 cm
Збирка Дворског комплекса на Дедињу

Сервис Пит

Чехословачка, од 1920.
Карлове Вари, Мозер (Moser)
према нацрту Леа Мозера
Управа за заједничке послове републичких органа Владе Републике Србије, вила Златни брег

ЛИНКОВИ