MAJKL MUR (MICHAEL MOORE)
Alsterski univerzitet, Fakultet umetnosti u Belfastu, Ujedinjeno Kraljevstvo
m.moore@ulster.ac.uk

ARCHITECTURAL CERAMICS IN DUBLIN
ARHITEKTONSKA KERAMIKA U DABLINU

Zbornik 17/2021 (Muzej primenjene umetnosti), strana 96-102

Kategorija članka: kratko ili prethodno saopštenje

UDK:
72.04-033.6
COBISS.SR-ID 53990409

Abstract:
This paper examines five examples of architectural ceramics in Dublin, Ireland: The Medical Mission, The Dublin Fruit Market, The Trust buildings, The Sunlight Chambers Building and St. Mary's Church of Ireland. It explores ceramic detailing, brickwork and tilework, with both a structural and decorative focus.

Key words:
Ceramics, Terracotta, Brickwork, Glaze, Carving

Rezime:
Ove zgrade mogu značiti mnogo različitih stvari različitim ljudima. U prilog tome govori i činjenica da kvalitet Zgrade medicinske misije (The Medical Mission) stoički odoleva promenama. Diskretna zgrada puna sitnih arhitektonskih detalja i obeležja istorije koja je podrazumevala i konflikt. Pravo je otkrovenje stajati mirno na inače prometnoj gradskoj raskrsnici. Dablinska pijaca voća je i danas puna energije. Na njoj ljudi trguju. Preplavljena je opremom i vozilima koja dolaze i odlaze mnogo pre izlaska sunca. Odlikuje je skoro haotična živost. Zgrade Ajvi trasta (The Iveagh Trust Buildings) odlikuje neka druga vrsta živosti, jer one predstavljaju stambeni prostor na kom se deca igraju, a odrasli razgovaraju i obavljaju svakodnevne poslove. Zgrada Sanlajt čejmbrz (The Sunlight Chambers Building) skoro da podseća na kukavicu u gnezdu. Stoji tako izdvojena od susednih kako savremenih, tako i istorijskih zgrada. Za autora je bavljenje ovom zgradom predstavljalo jedno čudesno iskustvo. Dobro se seća kako su prolaznici reagovali dok je fotografisao ovu zgradu. Činilo se kao da je vide prvi put. Svetla, za neke možda bleštava, ali istovremeno dekorativna znatiželja u gradu koji je poznatiji po svojoj džordžijanskoj i viktorijanskoj arhitekturi. Crkva Svete Marije (St. Mary's Church) nas podseća na granu industrije koja danas predstavlja daleku prošlost, ali koja nas vraća u doba zanatlija, neimara i grnčarstva.

Da zaključimo, čovek se može zapitati – šta je utvrđeno ovim radom? Ovaj rad je započet u jedinstvenom spletu okolnosti, koji je već sada postao poznat na globalnom nivou, jer se od stanovništva zahteva da radi i živi u nužno ograničenim uslovima, usled pandemije. U ovom slučaju, radijus izolacije od 5 kilometara nije nužno ometao, ali je svakako suzio fokus istraživanja koje je imalo za cilj pronalaženje jedinstvenih primera arhitektonske keramike u Dablinu. Međutim, čak i ovaj uži fokus je otkrio neke jedinstvene primere koji inače možda ne bi bili istraženi i razmatrani. Sa ovako definisanim geografskim parametrom, istraživanje je započeto i istraživalo se unutar datog parametra. A ono što je otkriveno priča nam mnoge priče. Priče o zanatskoj i materijalnoj kulturi, dugovečnosti i nasleđu ovih građevina koje krase keramički elementi, i njihovom značaju kao delu gradskog pejzaža Dablina.

Ovde možete preuzeti PDF članka (267 KB)