IRENE SEKO SERA (IRENE SECO SERRA)
Muzej kostima, Centar za istraživanje etnografskog nasleđa Madrid, Španija

16th to 18th CENTURY COSTUMES FROM THE COLLECTIONS OF THE COSTUME MUSEUM OF MADRID
KOSTIM OD XVI DO XVIII VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA KOSTIMA U MADRIDU

Zbornik 9/2013 (Muzej primenjene umetnosti), strana 37-43

UDK:
391:069.5(460)
ИД 203968780

Abstract:
This paper introduces 16th to 18th century garments from the collections of the Costume Museum of Madrid through some of the most relevant examples. Although some of the pieces presented here are likely to be of French origin, the most of them are purely Spanish garments. This is particularly true of the earliest pieces, which date from a time when Spain dictated fashions, but also of the interesting 18th century majo outfits. The overview of the collections is preceded by a summarized history of the Museum and complemented by a brief description of the conditions in which our costumes are stored and displayed.

Key words:
16th century costume, 17th century costume, 18th century costume, Spanish dress, Majo outfits

Rezime:
Zbirka Muzeja kostima u Madridu (Museo del Traje) spaja istorijski kostim, tradicionalne odevne predmete, savremenu modnu odeću i etnografske predmete. Nastala je u drugoj i trećoj deceniji XX veka, nakon veličanstvene izložbe istorijskog i tradicionalnog kostima održane u Madridu 1925. godine. Ubrzo nakon toga, novi Muzej kostima pretvoren je u etnografski muzej (Muzej španskog naroda), a sve bogatijoj zbirci kostima pridodati su i etnografski predmeti. Zbog izbijanja Španskog građanskog rata, radovi su obustavljeni, pa Muzej nije otvorio svoja vrata sve do 2004. godine.

Kao i na samom početku, 1925. godine, stalna postavka Muzeja posvećena je kostimu. Organizovana je hronološki, počevši od najstarijih odevnih predmeta – nekoliko izuzetnih dublea, žaketa, rukavica i kitnjastog bonea, iz XVI i XVII veka.

Izdvojiti samo neke od preko četiri stotine odevnih predmeta iz XVIII veka iz zbirke muzeja nije nimalo lak zadatak. Tu su bogato ukrašene haljine, stotine prsluka i žaketa ukrašenih finim vezom, kao i mnogobrojni primeri zanimljive raskošne odeće u tzv. „maho“ stilu.

Tekstil je osetljiv materijal. Radi konzervacije, kostimi u stalnoj postavci menjaju se na svake dve godine. Muzej sâm izrađuje lutke za izlaganje, napravljene po meri. Prostor u kojem se čuvaju kostimi organizovan je u skladu sa prirodom materijala u svakoj zbirci. Istorijski kostimi se čuvaju u zasebnim vrećama od beskiselinskog pamuka. Dobro očuvani odeveni predmeti okačeni su na obložene vešalice, dok se predmeti koji nisu najbolje očuvani, kao i veći odeveni predmeti, čuvaju u posebnim kutijama ili u fiokama.

Mnogi od kostima iz zbirke mogu se videti na internetu. Muzej kostima iz Madrida jedan je od partnera u projektu Eurepeana Fashion, evropskom projektu koji ima za cilj da objedini onlajn zbirke mode iz vodećih evropskih institucija. Za dve godine, veliki deo odevnih predmeta iz zbirki Muzeja kostima, od predmeta koji datiraju iz daleke prošlosti do savremenih kreacija, odnosno od XVI veka pa sve do danas, biće dostupan posredstvom Europeana Fashion portala.

Ovde možete preuzeti PDF članka (782 KB)