О МУЗЕЈУ

Музеј примењене уметности (МПУ), основан 6. новембра 1950. године, матична је институција за примењену уметност на територији Републике Србије. У седам актуелних уметничких збирки баштине се национална и међународна примењена уметност и дизајн, а паралелно са историјским токовима и традицијом негује активан однос према савременим уметничким праксама.

Занимљива је чињеница да је за формирање прве збирке Музеј откупио изванредно вредну колекцију од преко 3.000 разноврсних уметнички обрађених предмета, које је током тридесет година скупљао сликар и графичар Љуба Ивановић. Сакупљени предмети истицали су се по својој историјској и уметничкој вредности, а посебно златарски производи, старе рукописне и штампане књиге, предмети резбарени у дрвету, рожини и седефу, дрворезне и сликане иконе и друго.

Дугачак је историјски распон настајања уметничких предмета који се налазе у збиркама Музеја. Најстарији датирају из 4. века п. н. е. и припадају нумизматичкој збирци (новац старе Грчке) у Одсеку за метал и накит, док збирке у Одсеку за савремену примењену уметност садрже најсавременију уметничку продукцију. У целини, музејске збирке прате развој примењене уметности у распону од близу 2.500 година. Музеј поседује око 45.000 предмета примењене уметности, међу којима се налазе и дела од изузетног уметничког и културног значаја.

Збирке МПУ: Метал и накит; Намештај; Керамика, стакло и порцелан; Текстил и костим; Архитектура и урбанизам; Фотографија, примењена графика и уметничка обрада књига; Савремена примењена уметност и дизајн (графички, индустријски и модни дизајн). Документација, конзервација дрвета и текстила и библиотека интегрални су део делатности МПУ.

Осим основним музејским делатностима истраживања, сабирања и чувања, све већу важност Музеј посвећује раду са публиком као нераздвојним фактором културе.

СТАЛНА ПОСТАВКА МПУ у Галерији Инкиостри публици се обраћа најрепрезентативнијим историјским и савременим уметничким предметима из збирки МПУ. Интегрални део сталне поставке јесте пројекат Предмет месеца, који има за циљ да публици сваког месеца представи предмет из депоа по избору кустоса.

Програмске и гостујуће изложбе међумузејске, међуинституционалне и међусекторске сарадње реализују се у просторима Главне галерије, те галерија Анастас и  Млади.

Жива излагачка делатност обраћа се публици кроз традиционалне салоне Салон архитектуре, Салон савремене примењене уметности и Дечји октобарски салон, као и путем студијских изложби које се традиционално отварају на дан МПУ.

ДИЗЈАН МАРКЕТ је музејска продавница, место за куповину улазница и различитих примерака дизајна и примењене уметности. ДЕЧЈИ КУТАК је нов простор посвећен деци.

МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКТИ

Наступи Републике Србије на међународним манифестацијама и фестивалима:

  • Бијенале архитектуре у Венецији
  • Бијенале дизајна у Лондону
  • Тријенале дизајна и архитектуре у Милану
  • Прашки квадријенале сценског дизајна
  • Малтешко бијенале

О АРХИТЕКТУРИ ЗДАЊА

Архитектонско здање познато као Палата Челебоновић, у ком је смештен Музеј примењене уметности од оснивања, налази се на важној београдској тачки на Топличином венцу, у Улици Вука Караџића број 18. Зграда Музеја један је од најрепрезентативнијих примера архитектуре у Београду двадесетих година 20. века.  Саграђена је у периоду између 1927. и 1929. године као двоспратна палата у академском стилу, са репрезентативним улазом и пространим мермерним степеништем које има ограду од кованог гвожђа.

По позиву др Јакова Челебоновића, чувеног београдског адвоката тог времена, ангажовани су реномирани архитекти тадашњег доба. Пројекат потписује Стеван Белић, фасаду Никола Краснов, док је за унутрашњи изглед заслужан холандски архитекта Нерегар. Првобитно је била намењена за издавање. У згради су се налазиле Амбасада Шпаније, адвокатске канцеларије, као и престижни модни салони. Иако је временом урађено више адаптација, сачувала је дух времена у ком је подигнута. Од 1950. године и оснивања Музеја примењене уметности једина намена овог здања остаје музеолошка. Грађевина је под заштитом Завода за заштиту споменика града Београда.

УПРАВА

ДИРЕКТОР: мср Биљана Јотић, историчарка уметности, кустоскиња;

УПРАВНИ ОДБОР: Игор Тодоровић, дипл. дизајнер, председник; др Стеван Мартиновић, историчар уметности, члан; Јелена Зорић, дипл. керамичарка, чланица; Снежана Рожнов, извршна директорка ДДОР Нови Сад, чланица, и мр Бојана Поповић, музејска саветница MПУ, чланица.

upravniodbor@mpu.rs

НАДЗОРНИ ОДБОР: Драган Савић, дипл. менаџер из Новог Сада, в. д. председника; Марија Лукић, дипл. правница, чланица; Јелена Пераћ, музејска саветница МПУ, чланица

nadzorniodbor@mpu.rs

КОНТАКТИ

Телефон: +381 11 2626 841, +381 11 2626 494, +381 11 2628 655, +381 11 2631 572, +381 11 2626 461

Информације: info@mpu.rs

Односи са јавношћу: pr@mpu.rs

Секретаријат: sekretar@mpu.rs

Финансије: finansije@mpu.rs;  racunovodstvo@mpu.rs

Дизајн маркет: marketmpu@mpu.rs

Координација: koordinator@mpu.rs

Библиотека: biblioteka@mpu.rs

Дечји кутак: decji.kutak@mpu.rs

Откупна комисија: nabavka.predmeta@mpu.rs

Техничка служба:  tehnicka.sluzba@mpu.rs

Обезбеђење: obezbedjenje@mpu.rs

Волонтирање: volunteer@mpu.rs

ЗАПОСЛЕНИ

Слободан Јовановић, виши кустос, Збирка савремене примењене уметности и дизајна, руководилац Одељења уметничких збирки, slobodan.jovanovic@mpu.rs

Мила Гајић, виша кустоскиња, Збирка метала и накита, mila.gajic@mpu.rs

мср Ана Самарџић, кустоскиња, Збирка намештаја, ana.samardzic@mpu.rs

мср Јелена Вукадиновић, кустоскиња, Збирка керамике, стакла и порцелана, jelena.vukadinovic@mpu.rs

Драгиња Маскарели, музејска саветница, Збирка текстила и костима, draginja.maskareli@mpu.rs

мр Јелена Пераћ, музејска саветница, Збирка фотографије, примењене графике и уметничке обраде књига, jelena.perac@mpu.rs

мр Бојана Поповић, музејска саветница, Збирка савремене примењене уметности и дизајна, bojana.popovic@mpu.rs

Јелена Поповић, виша кустоскиња, Збирка савремене примењене уметности и дизајна, jelena.popovic@mpu.rs

др Слободан Јовић, архитекта, Збирка архитектуре, урбанизма и архитектонског дизајна, slobodan.jovic@mpu.rs

мр Милица Цукић, музејска саветница, Стална поставка, milica.cukic@mpu.rs

Милан Андрић, виши конзерватор за дрво, руководилац Одељења специјализованих послова, milan.andric@mpu.rs

мср Бојана Волаш, конзерваторка текстила, bojana.volas@mpu.rs

Ана Шћепановић, координатор, ana.scepanovic@mpu.rs

мср Миољуб Кушић, кустос у документацији, mioljub.kusic@mpu.rs

Ивана Милинковић, кустоскиња у документацији, ivana.milinkovic@mpu.rs

мср Марина Ракић, историчарка уметности и библиотекарка, marina.rakic@mpu.rs

Леа Зеи, едукаторка, ликовни педагог и виши водич, lea.zei@mpu.rs

Дејана Цветковић, дизајнерка, dejana.cvetkovic@mpu.rs

Дејан Николић, информатичар, dejan.nikolic@mpu.rs